ελληνικά
english

Κουκιά

Η κουκιά είναι ποώδες, ετήσιο φυτό της οικογένειας των ψυχανθών, του γένους Βικία που καλλιεργείται για τους καρπούς του. Το λατινικό της όνομα ειναι Vicia faba. Τα φύλλα της είναι σύνθετα πτερωτά, τα άνθη της σχηματίζουν βότρυες και μοιάζουν με αυτά της μπιζελιάς. Είναι χρώματος λευκού ή μοβ έχοντας μία χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα σε κάθε πέταλο. Το ύψος του φυτού φτάνει το 1 μέτρο και η συγκομιδή των καρπών είναι σχετικά εύκολη αφού ο βλαστός του είναι ίσιος ενώ στα περισσότερα άλλα είδη των ψυχανθών είναι περιεστραμμένος.

 

Καλλιεργείται σε ψυχρές και εύκρατες περιοχές. Η καταγωγή της είναι από την Ασία και η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στο κόσμο. Ευδοκιμεί σε όλα τα χώματα που έχουν καλή στράγγιση. Η σπορά γίνεται τον Οκτώβριο και το πότισμα την Άνοιξη.

 

Ο καρπός είναι κοντός, χοντρός, και άμισχος και περιέχει έως 10 μεγάλα ογκώδη σπόρια, τα γνωστά κουκιά. Η θρεπτική αξία των κουκιών είναι μεγάλη αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Κάθε καρπός περιέχει νερό 72%, πρωτεΐνες 8%, υδατάνθρακες 20%, φυτικές ίνες 5%, φυτικά έλαια 1%. Είναι πλούσια σε φολικό οξύ (104 mg ανα 100 γρμ), φωσφόρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, νάτριο, σίδηρο. Περιέχει επίσης λιπαρά οξέα ω6 152 mg/100γρ και ω3 12.0 mg/100γρ.

Θρεπτική αξία (100gr - 3.5 oz)

Υδατάνθρακες    

60 g

Ζάχαρη 

2 g

Τροφικές ίνες  

31 g

Λιπαρά

1 g

Πρωτεϊνες

26 g

Θειαμίνη  (Vit. B1)  0.87 mg  

67%

Σίδηρος 7.5 mg

60%

 

Τα κουκιά τρώγονται μαγειρεμένα χλωρά ή ξερά. Οι καρποί που προορίζονται να καταναλωθούν σαν χλωροί μαζεύονται 10 μέρες μετά το δέσιμο του καρπού. Εκτός από τροφή για τον άνθρωπο χρησιμοποιείται και σαν ζωοτροφή καθώς και για λίπανση των εδαφών αφού είναι πλούσια σε άζωτο. Αυτή είναι η γνωστή χλωρή λίπανση. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες όπως "κουκιά Σεβίλλης" με μακριούς καρπούς, "πρώιμα Χίου" με τα πλατιά σπόρια, "φούλια" με μικρούς καρπούς που συνήθως δίνονται σε ζωοτροφές, "κοινά κουκιά" με κοντό καρπό και μεγάλα αλλά λίγα σπόρια και άλλες. Τα εδάφη της περιοχής μας είναι κατάλληλα για την παραγωγή ανώτερης ποιότητας κουκιών και σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία των παραγωγών μας, το αποτέλεσμα είναι αρίστης ποιότητας προϊόν. Οι συνεργάτες μας καλλιεργούν τα κουκιά με βάση την ολοκληρωμένη διαχείριση, Agro 2.1 & 2.2.

Συνταγή για Φάβα

Συστατικά

Θα χρειαστήτε μισό κιλό Φάβα, Αλάτι - Πιπέρι, Ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι, Μαιντανό, Ελαιόλαδο, Ένα λεμόνι


Βάζετε τη Φάβα σε κρύο νερό για δύο ώρες περίπου. Ψιλοκόβετε το μισό κρεμμύδι και το βάζετε μαζί με τη Φάβα σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν. Bράζετε τη Φάβα ενώ τη ξαφρίζετε μέχρι να χυλώσει. Όταν χυλώσει αρκετά την κάνετε πολτό σε ένα μίχερ ή με ένα μίχερ χεριού. Αλατίζετε και τη σιγοβράζετε για λίγο ακόμη. Όταν είναι έτοιμη τη σερβίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαιντανό, λίγο ωμό ελαιόλαδο και χυμό λεμoνιού.

Εναλλακτικά μπορείτε πρίν βάλετε τη Φάβα να βράσει, να σωτάρετε στη κατσαρόλα σε λίγο ελαιόλαδο το μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Στο σερβίρισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινο αντί μαύρο πιπέρι και κάπαρι αντί μαιντανό. Καλή σας όρεξη!